Πότε να ξεκινήσω Ψυχοθεραπεία

Πότε αποφασίζει κάποιος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

      Η εμπειρία της ψυχοθεραπείας είναι διαφορετική για τον καθένα από  εμάς γιατί πολύ απλά αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και ότι βοηθάει τον έναν μπορεί να μπερδεύει ή να μην φαίνεται χρήσιμο σε κάποιον άλλον. Για αυτό το λόγο η απάντηση στο ερώτημα αν βοηθάει η ψυχοθεραπεία και πότε να την ξεκινήσω είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό  και εξαρτάται από τα κίνητρα και τη δέσμευση για αλλαγή που θέτει ή δεν θέτει ως προτεραιότητα ο καθένας μας. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις που υπόσχονται την επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων και δυσκολιών, αρκετές μέθοδοι που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και υπόσχονται θεραπευτικά αποτελέσματα σε όποιον αναζητά αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσης προβλημάτων και ανακούφισης συμπτωμάτων.

      Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προσδοκίες και τα αιτήματα του καθενός ποικίλλουν, οπότε ο καθένας επιζητάει κάτι διαφορετικό από την ψυχοθεραπεία. Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος τους, κάποιοι άλλοι να μάθουν να λαμβάνουν πιο λειτουργικές αποφάσεις ενώ κάποιοι άλλοι να γνωρίσουν τα τυφλά σημεία του εαυτού τους ή να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Ο κατάλογος με τα αιτήματα και τις προσδοκίες είναι αμέτρητος. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία της ψυχοθεραπείας μπορεί να σταθεί καρποφόρα, σταθεροποιητική, καθαρτική. Είναι ένα ταξίδι αυτοβελτίωσης, επίγνωσης και ψυχικής ενδυνάμωσης. Αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις όπως:

 • Η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ατόμων
 • Η χημεία μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου
 • Η δέσμευση δηλαδή το κίνητρο για αλλαγή
 • Η κατάρτιση και η ειδίκευση του ψυχολόγου.

      Η απάντηση στο ερώτημα πότε να πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε έχει να κάνει με το πόσο έτοιμοι αισθανόμαστε να δεσμευτούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ακολουθήσουμε τα βήματα της δικής μας προσωπικής εξέλιξης. Συνήθως σε περιόδους δύσκολες όταν αντιμετωπίζουμε αλλαγές, διανύουμε μεταβατικά στάδια ή γενικά όταν  αισθανόμαστε πεσμένοι και οτιδήποτε και αν έχουμε δοκιμάσει  για να αλλάξουμε τη διάθεση ή τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν έχει αποτύχει. Η ψυχοθεραπεία ενδέχεται να διαρκέσει για συγκεκριμένο-περιορισμένο χρονικό διάστημα ή να αποτελέσει μια πιο μακροσκελή διαδικασία. Η χρονική διάρκεια εξαρτάται από τους στόχους του θεραπευόμενου, τη διάθεση για συνεργασία, την προσέγγιση που ακολουθεί ο θεραπευτής-τρια και από τις προσδοκίες του καθενός σχετικά με το πόσο μπορεί η ψυχοθεραπεία να τον βοηθήσει. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την ψυχοθεραπεία όταν βιώνουν μία κρίση. Η κρίση βιώνεται ως:

 • Απειλή στη ζωή του ατόμου,
 • Όταν αισθάνεται τον κίνδυνο να πλησιάζει
 • Όταν έχει αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα
 • Αισθάνεται ανήμπορο να ζήσει με ένα παραγωγικό τρόπο ζωής
 • Όταν οι συμπεριφορές του ατόμου φαίνεται να εμποδίζουν το άτομο να είναι λειτουργικό

Για παράδειγμα η κρίση μπορεί να σχετίζεται με:

Την απώλεια αγαπημένων προσώπων, χωρισμούς, περιόδους μελαγχολίας ή/και κατάθλιψης, περιόδους έντονου στρες, άγχους, απομόνωσης, έντονης απογοήτευσης, διαχείρισης του βάρους, απόλυσης, ανεργίας, διαζύγιο, λοχεία, αϋπνία, τοξικές σχέσεις, θυμός, έλλειψη διεκδικητικότητας, φοβίες, κρίσεις πανικού,  αϋπνίες, έλλειψη αυτοεκτίμησης, παθητικότητα, εξαρτήσεις από ουσίες όπως: αλκοόλ, ναρκωτικά, διαδίκτυο ,διατροφικές διαταραχές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ατόμων που ξεκινούν την συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία για αυτοβελτίωση, προσωπική εξέλιξη και αυτογνωσία στα πλαίσια της προσωπικής ωρίμανσης τους και εδώ η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και βοηθητικά.

Με την ψυχοθεραπεία:

 • Ανακαλύπτουμε τα αίτια της κρίσης που βιώνουμε
 • Συνδέουμε το παρόν με το παρελθόν γεφυρώνοντας το χάσμα που ενδεχομένως υπάρχει
 • Έχουμε τη δυνατότητα να αποδεχθούμε τον εαυτό μας και να αποκτήσουμε επίγνωση
 • Επανακτούμε τον έλεγχο της ζωής μας
 • Διαχειριζόμαστε προβλήματα και συμπτώματα

      Για να είναι αποτελεσματική και βοηθητική η εμπειρία της συνεδρίας χρειάζεται να υπάρχει κλίμα σεβασμού, αποδοχής, ασφάλειας, ζεστασιάς και εμπιστοσύνης μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Η θεραπεία για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα σε ολόκληρο το σύστημα του ανθρώπου δηλαδή στη σκέψη, το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ατόμου με θεραπευτικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Η απόφαση να απευθυνθούμε στον ψυχολόγο υποδηλώνει θάρρος, αφοσίωση και θέληση να βελτιώσουμε τη ψυχοσυναισθηματική μας υγεία και να ζούμε με λειτουργικότερο τρόπο.